Varšuvos miesto transportas

Varšuvos metro, tramvajų ir priemiestinių traukinių schema
https://www.wtp.waw.pl/mapy-schematy/

Atnaujinta sausis 2023

Varšuvos miesto transportas yra tikrai gerai išvystytas. Veikia visą parą ir duoda platų pasirinkimą – dvi metro linijos, autobusai (tame tarpe ir naktiniai), tramvajai, miesto ir priemiestiniai traukiniai. Kaip susigaudyti, kaip nupirkti bilietus ir kaip pasirinti tinkamą variantą? Pabandysiu surašyti kuo daugiau praktinių žinių.

Varšuvos metro turi dvi linijas: M1 ir M2. M1 kerta miestą iš pietų (Kabaty) į šiaurę (Młociny) ir važiuoja per Centrą (prie Centrinės traukinių stoties), pl. Bankowy (arčiausiai iki Senamiesčio). M2 kertasi su M1 Świętokrzyska stotyje. M2 nuvažiuosite tiesiai į Krokuvos Priesmesčio gatvę (stotelė Nowy Świat – Uniwersytet), Koperniko mokslo centro (stotelė Centrum Nauki Kopernik), stadiono (stotelė Stadion Narodowy) ir į kitą pusę pries Varšuvos dangoraižių (stotelė rondo Daszyńskiego).

Autobusai jungia visą miestą ir net priemiestį. Visus maršrtutus galima padalinti į dvi grupes – ekspreso autobusai pažymėti raudonai ir prasidedntis nuo 400 ar 500 ir paprasti pažymėti juodai. Svarbiausi atvažiuojantiems į Varšuva: 175 (Senamiestis – Centrinė traukinių stotis – Oro uostas), 188 (per metro Politechnika – Oro uostas), 180 (turistinis maršrutas jungiantis Senamiestį, Lazienkų parką ir Vilanovą).

Naktiniai autobusų maršrutai pažymėti raidę “N” ir kas pusvalandį (15 ir 45 min) startuoja iš Centrinės traukinių stoties. Svarbu žinoti, kad naktį visos stotelės yra pagal prašymą “na żądanie”. Norint išlipti, reikia iš anksto paspausti mygtuką.

Tramvajai – paminėsiu kelis važuojančius per stotelę “Stare miasto” (Senamiestis): 4, 13, 20, 23, 26.

Tvarkaraščius patogu tikrinti: jakdojade.pl, miesto transporto puslapyje arba tiesiog per Google įrašant adresus iš kur ir iki kur norite nuvykti.

Bilietų kainos ir rūšys. Paminėsiu tik tuos, kurie tikrai gali praversti atvykus į Varšuvą kelioms dienos turistinias tikslais. Visu tarifus galite rasti čia.

  • vienkartinis 20 min: 3,40 zł (galioja visoms transporto rūšyms, galima persėsti)
  • vienkartinis 75 min: 4,40 zł (galioja visoms transporto rūšyms, galima persėsti)
  • dienos bilietas 24 val.: 15 zł (galioja visoms transporto rūšyms per 24 val. nuo pažymėjimo, galima persėsti)
  • 3 dienų bilietas 72 val.: 36 zł (galioja visoms transporto rūšyms per 72 val. nuo pažymėjimo, galima persėsti)
  • savaitgalinis bilietas: 24 zł (galioja visoms transporto rūšyms nuo penktadienio nuo 19 val. vakaro iki pirmadinio iki 8 val. ryto, galima persėsti)
  • savaitaglinis grupinis bilietas: 40 zł (galioja visoms transporto rūšyms nuo penktadienio nuo 19 val. vakaro iki pirmadinio iki 8 val. ryto, galima persėsti, maksimaliai 5 asmenų grupei keliaujant kartu)

Pirkti bilietus galima spaudos kioskuose, bilietomatuose bei kai kuriuose autobusuose ir tramvajuose. Mokėti galima grynais bei kortele. Vairuotojai bilietų nepadruoda. Mano patarimas – pirkti bilietomatuose. Tai tikrai pats paraščiausias būdas – pasirenkate kalbą (anglų, rusų), bilieto rūšį bei kiekį ir sumokate. Viskas. Prisiminkite, kad bilietą būtinai reikia pažymėti, nes baudos yra didelės (250 zł) ir teks mokėti grynais ir iš karto, o kontrolės yra gan dažnos (taip, naktį ir savaitgalį taip pat).

Povarsuva.lt tai asmeninis non-profit projektas, kur dalinuosi patarimais ir savo žiniomis apie Varšuvą. Jeigu pasinaudojote patarimais ar radote naudingą informaciją, pasidalinkite su kitais palikdami atsiliepimą puslapyje, FB paskyroje arba pasidalindami savo FB puslapyje. Ačiū!

Vroclavo paslaptys

Gidas po Žemutinės Silezijos sostinę – Vroclavą. Miestas pilnas spalvų, istorijos vyngių, filmo vertų istorijų ir… nykštukų! Vieta, kuri netikėtai nustebina.

5 comments

  1. […] Po visų įspūdžių belieka tik nusileisti į metro Wierbno ir grįžti atgal į Centrą. Beje, ar žinojotem kad seniausios Varšuvos metro stotelės buvo statomos kaip slėptuvės karo atveju? Wierbno stotis yra viena iš tų kelių pirmųjų. O kad būtų papraščiau susigaudyti kaip veikia Varšuvos miesto transportas, nukreipiu į transportui skirtą įrašą. […]

    Like

  2. Ačiū, radau puikios informacijos ! Labai padėjo info apie visuomeninį transportą – puiki programėlė, kuri palengvins vaikščiojimą po Varšuvą !

    Like

Leave a comment